Çifte vergilendirme, tek bir vergiden birden fazla vergi alınması anlamına gelmektedir. Asıl olan bir vergi konusundan birden çok vergi alınması değil, bir vergi konusu olan şeyin bir kez vergilendirilmesidir. Ancak bazen vergilendirilecek şeyin birden fazla ülkenin vergi yükümlülüğü alanına girmesiyle, çifte vergilendirme sorunu ortaya çıkmakta, aynı faaliyet alanı üzerinden farklı vergiler tahsil edilmektedir.
TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN ÇİFTE VERGİLENDİRME SORUNU
Yurt dışında çalışma ve oturma izni alarak ikamet eden Türk vatandaşlarının yurt dışında elde ettikleri gelir harici Türkiye’de de gelir elde etmeleri halinde çifte vergilendirme sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu mükerrer vergilendirme ile karşı karşıya gelmemek için çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları ile, aynı vergi konusundan, farklı ülkelerin aldığı mükerrer vergilendirmenin önüne geçilmektedir.
ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞASI İMZALAYAN ÜLKELER HANGİLERİDİR?
Türkiye, 1 Eylül 2003 tarihi itibariyle 60 ülke ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalayarak o ülkeler ile tek bir vergi konusu üzerinden birden çok vergi alınmasının önüne geçilmiştir.
Bu ülkeler: Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Danimarka, Endonezya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, Japonya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malezya, Mısır, Moğolistan, Moldova, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu (RF), Singapur, Slovakya, Slovenya, Sudan, Suudî Arabistan, Tacikistan, Tayland, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna ve Ürdün’dür.
Detaylı liste için Gelir İdaresi Daire Başkanlığı dosyasını inceleyebilirsiniz.